Diaľničný tunel popod Branisko začal slúžiť svojmu účelu

08.07.2003 Celý región

Diaľničný tunel popod horský masív Branisko na rozhraní okresov Prešov a Levoča medzi obcami Široké a Behárovce začal slúžiť svojmu účelu v nedeľu 29. júna p...
Diaľničný tunel popod horský masív Branisko na rozhraní okresov Prešov a Levoča medzi obcami Široké a Behárovce začal slúžiť svojmu účelu v nedeľu 29. júna popoludní. Na slávnosti sa zúčastnil slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Pavol Prokopovič, zátupcovia investora Slovenskej správy ciest a dodávateľov stavebnej časti i technológie.

V rámci programu zaznela aj slávnostná skladba Te Deum od prešovského hudobného skladateľa Bernarda Hersteka, ktorý ju skomponoval výlučne na túto príležitosť.
Historicky prvý diaľničný cestný tunel na Slovensku dlhý vyše 4, 8 kilometra budú motoristi využívať najprv v trojmesačnej skúšobnej prevádzke. Tá však nemá mať žiadne odlišnosti v porovnaní s podmienkami normálnej cestnej premávky v tomto stavebnom diele.

Okrem tunela otvorili v ten deň aj 15 kilometrov dlhý diaľničný obchvat Širokého od Fričoviec.
Celá stavba (v konečnom účtovaní vyšla na deväť a pol miliardy Sk) mala byť hotová ešte v roku 1999, postupne však padlo niekoľko termínov dokončení. Jednou z príčin bola aj realizácia nových požiadaviek na bezpečnosť tunela. Súčasný stav v tejto oblasti preverilo súčinnostné cvičenie všetkých zložiek dva dni pred spustením prevádzky tunela. Neukázali sa žiadne problémy a z bezpečnostného hľadiska je na najvyššej európskej úrovni.
(jj)
 

Vyberte región

mark